ROGER LIEKENS

0474 53 30 10

Plaatsbeschrijving / Plaats van bevinding

Plaatsbeschrijving van uw woning, appartement, winkelpand, opbrengst eigendom, studio, 
studentenkamer, loft, boerderij, hoeve, ...

Wat is een plaatsbeschrijving?

Een plaatsbeschrijving of een staat van bevinding is een nauwkeurige en gedetailleerde beschrijving van de staat waarin het onroerend goed zich bevindt bij het intreden van de huurder of bij aanvang van werken.
Concreet moet de plaatsbeschrijving per kamer een opsomming van de gebreken weergeven en moet de staat van de ruimte beschreven worden.
Wat niet in een plaatsbeschrijving is opgenomen, wordt geacht in goede staat te zijn.


Voorwaarden waaraan een plaatsbeschrijving of staat van bevinding moet voldoen :


  • De plaatsbeschrijving werd opgemaakt in aanwezigheid van alle betrokken partijen. De partijen kunnen zich wel door iemand anders laten vertegenwoordigen of een mandaat geven aan de expert.

  • Het verslag wordt aan alle partijen verzonden op de wijze die vastgelegd werd in het mandaat, zijnde per email of per aangetekende zending.

  • Het is gedetailleerd.

  • Bij de ingang van een huur dient de plaatsbeschrijving samen met de huurovereenkomst te worden geregistreerd.

Waarom een plaatsbeschrijving?

Het opmaken van een gedetailleerde plaatsbeschrijving of staat van bevinding is een wettelijke verplichting. De plaatsbeschrijving maakt deel uit van de verplichte onderdelen van een huurcontract en dient mee geregistreerd te worden.
 
Huurders zijn verplicht om de woning aan het einde van de huurperiode in dezelfde staat terug te geven aan de verhuurder.
Om dit te kunnen vergelijken wordt er zowel bij het betrekken als bij het verlaten van de woning een plaatsbeschrijving opgesteld.
Men gaat met andere woorden de intredende en de uittredende plaatsbeschrijving met elkaar vergelijken.
Indien de uittredende plaatsbeschrijving een gebrek vermeldt, die niet staat vermeld in de intredende plaatsbeschrijving, dan dient de huurder het gebrek te herstellen of de herstelkosten te betalen.
 
Belangrijk !

Bij gebrek aan een intredende plaatsbeschrijving of een niet tegensprekelijk opgemaakte plaatsbeschrijving, gaat de wet ervan uit dat de huurders de woning hebben verkregen in de staat waarin het zich bevindt bij het verlaten van de woning.

De huurder kan met andere woorden niet verantwoordelijk gesteld worden voor de schade, tenzij de eigenaar/verhuurder expliciet kan bewijzen dat de huurder de schade heeft veroorzaakt.

Wat bij bouwwerken?Bij bouwwerken zijn in principe dezelfde regels van toepassing.
Een bouwheer laat een plaatsbeschrijving opmaken van de woning(en) waar hij tegenaan bouwt. Dit om eventuele schade aan deze woning(en) al dan niet als oorzaak van de werken te kunnen aanduiden.

Wat met voetpad / fietspad en openbare wegen en infrastructuren?Meer en meer gemeenten vragen een plaatsbeschrijving om de staat van de voetpaden, straat en infrastructuren te kunnen vergelijken met de staat nadat de werken zijn voltooid. Informeer u op de technische dienst van uw gemeente naar de noodzaak ervan.

Wat als huurder, verhuurder of buur weigeren een plaatsbeschrijving op te maken?

Indien één van beide partijen weigert een plaatsbeschrijving op te maken, kan de andere partij eisen dat er een plaatsbeschrijving wordt opgemaakt. Wordt er geen gevolg gegeven aan de eis, dan kan men met dezelfde eis naar de vrederechter stappen.
Die kan dan een deskundige aanstellen. De vragende partij kan zijn aanvraag indienen tot aan het einde van de eerste maand van bewoning
Uitvoeringstermijn
Bestel vandaag en wij voeren de opdracht uit binnen de 5 werkdagen.
Het schattingsverslag of EPC attest verkrijgt u uiterlijk 2 werkdagen na ontvangst van de betaling.
Onze belofte
Wij zijn enkel tevreden als u tevreden bent !
Plaats een opdracht
Een opdracht plaatsen is zeer eenvoudig via dit opdrachtformulier of bel 0474 53 30 10.
Wij nemen binnen één werkdag met u contact op en het verplicht u nog tot niets!

0474 53 30 10

Ons werkgebied omvat o.a. : Aarschot, Gelrode, Langdorp, Rillaar ,Begijnendijk, Betekom, Bonheiden, Rijmenam ,Boortmeerbeek, Hever , Boutersem, Kerkom, Neervelp, Roosbeek, Vertrijk, Willebringen , Duffel, Geel, Geetbets, Grazen, Rummen , Gingelom, Boekhout, Jeuk, Kortijs, Montenaken, Niel-bij-Sint-Truiden, Vorsen, Borlo, Buvingen, Mielen-boven-Aalst, Muizen , Gooik, Kester, Leerbeek, Oetingen , Haacht, Tildonk, Wespelaar , Heist-op-den-Berg, Hallaar, Booischot, Itegem, Wiekevorst, Schriek , Herent, Veltem-Beisem, Winksele , Herentals, Morkhoven, Noorderwijk , Herenthout , Herk-de-Stad, Berbroek, Donk, Schulen , Heusden, Zolder , Hoegaarden, Meldert, Outgaarden , Holsbeek, Kortrijk-Dustel, Sint-Pieters-Rode, Nieuwrode , Huldenberg, Loonbeek, Neerijse, Ottenburg, Sint-Agatha-Rode , Hulshout, Houtvenne, Westmeerbeek , Kampenhout, Berg, Buken, Nederokkerzeel , Kapelle-op-den-Bos, Nieuwenrode, Ramsdonk , Keerbergen , Landen, Eliksem, Ezemaal, Laar, Neerwinden, Overwinden, Rumsdorp, Wange, Waasmont, Walsbets, Walshoutem, Wezeren, Attenhoven, Neerlanden , Leuven, Heverlee, Kessel-Lo, Wilsele, Wijgmaal , Lier, Koningshooikt , Londerzeel, Malderen, Steenhuffel , Lubbeek, Linden, Binkom, Pellenberg , Lummen, Linkhout, Meldert , Mechelen, Walem, Heffen, Hombeek, Leest, Muizen , Putte, Beerzel, Rotselaar, Wezemaal, Werchter, Scherpenheuvel, Averbode, Zichem, Messelbroek, Testelt, Sint-Katelijne-Waver, Onze-Lieve-Vrouw-Waver, Sint-Truiden, Aalst, Brustem, Engelmanshoven, Gelinden, Groot-Gelmen, Halmaal, Kerkom-bij-Sint-Truiden, Ordingen, Zepperen, Duras, Gorsem, Runkelen, Wilderen, Velm, Steenokkerzeel, Melsbroek, Perk, Tessenderlo, Tervuren, Duisburg, Vossem, Houwaart, Meensel-Kiezegem, Sint-Joris-Winge, Tielt, Tienen, Bost, Goetsenhoven, Hakendover, Kumtich, Oorbeek, Oplinter, Sint-Margriete-Houtem, Tongeren, Berg, Diets-Heur, Henis, 's Herenelderen, Koninksem, Lauw, Mal, Neerrepen, Nerem, Overrepen, Piringen, Riksingen, Rutten, Sluizen, Vreren, Widooie, Tremelo, Baal, Willebroek, Blaasveld, Heindonk, Tisselt, Zemst, Eppegem, Elewijt, Hofstade, Laar, Weerde, Zoutleeuw, Budingen, Dormaal, Halle-Booienhoven, Helen-Bos,